Boken

 

 

  Minnenas Arv – en bok i generationer

minnenas_arv_boken

Boken Minnenas arvBerättelser om Förintelsen och dess konsekvenser består av tio personliga berättelser från överlevande från andra världskriget, deras barn och barnbarn.

Innehåll: Det har gått över sjuttio är sedan andra världskriget tog slut. Fortfarande minns överlevande kriget, och deras minnen och upplevelser har gått i arv i generationer. Men har barn och barnbarn rätt att veta vad som hänt? Vad händer om det inte ens går att berätta om det smärtsamma? Vem äger rätten till dina minnen?

I Minnenas arv möter vi judiska överlevande som upplevt koncentrationsläger, krig och flykt. Några har berättat för sin omgivning om vad de varit med om, andra inte. Vi möter också andra- och tredje generation, som beskriver hur de präglats av sina släktingars erfarenheter. Minnena och konsekvenserna av andra världskriget lever här och nu.

Vill du köpa boken? Vänligen kontakta Xenofilia via: info@xenofilia.se

Boken i media

Press_Minnenas arv2

SVT Nyheter Skåne
Sydsvenskan
Skånskan
Smålandsposten
Smålänningen
TTELA

Bokmässan

Minnenas arv deltog på Bokmässan 2015 och föreläste bland annat på Digitala torget och i seminarieprogrammet.

3Bokmassan

Adam, tredje generation överlevande berättar om vikten att berätta vidare om vad som hände hans mormor Lili, Bokmässan september 2015.

Bokrelease

Bokreleasen hölls på Judiska församlingen i Malmö. Bland öppningstalarna fanns Malmös kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Jag är övertygad att Minnenas arv är en viktig bok, och hoppas att det är en bok som läses av många, och jag ser gärna att elever läser den. Den del av Malmös och världens historia är viktig att berätta om och erfarenheterna av att komma som flykting till Sverige är lika aktuellt då som nu”.

Författarna Anneli Evers och Lena Friblick har valt att fokusera på hur kriget påverkar idag. ”Vi vill synliggöra det judiska arvet och prata om ett krigs konsekvenser. Vi kan även se paralleller till dagens flyktingar som kommer med svåra upplevelser och trauma. Kanske kan vi dra lärdomar av den judiska erfarenheten för att kunna agera bättre idag”, säger Anneli Evers.

Bokrelease Minnenas arv de intervjuade

De medverkande Leo, Frank, Johanna, Dora, Anna, Lea, Maurits under press- och bokrelasen på Judiska församlingen i Malmö. Foto: Rafaela Persson. 

Citat från boken

”Jag vill tala om vilken underbar familj jag hade. Vad världen gick miste om.”
Lea Gleitman som under över 20 år föreläst på skolor om sina upplevelser under andra världskriget.

”Det var en lättnad för mig att få veta mer om vad hon hade upplevt. Det öppnade sig en historia, och jag fick några bilder av henne som jag kunde förhålla mig till. Tidigare hade allt varit så diffust, mörkt och hemskt.”
Gitta-Maria Sjöberg, vars mamma tvingades leva i flera läger under andra världskriget.

”Det är ju så abstrakt att läsa om andra världskriget i skolan. Det är som matte eller som vilket ämne som helst. Man läser och pluggar och det är tråkigt. Det är svårt att förstå vad det innebär, men när man väl åker dit, till koncentrationslägren, då blir allt konkret.”
Adam Smolak, vars mormor överlevde vistelsen i koncentrationslägret Auschwitz.